Przepis na naleśniki zapiekane z mięsem mielonym

Wyśmienity posiłek dla całej rodziny!

naleśniki zapiekane z mięsem mielonym – składniki:

Ciasto naleśnikowe: 3 szklanki mąki 3 szklanki mleka 3 jajka 0,5 szklanki wody gazowanej 1,5 łyżki oleju (do ciasta naleśnikowego) olej (do smażenia) szczypta soli farsz: 700-800 g mięsa mielonego 1 mała cebula puszka kukurydza, opcjonalnie sól, pieprz do smaku (nie doprawiałam, bo sos arrabiata był ostry i wystarczająco przyprawiony) 200-250 g startego masła serowego do wysmarowania naczynia żaroodpornego dodatkowo: 2 sosy bolońskie (użyłam dwóch arrabiata fixa)

naleśniki zapiekane z mięsem mielonym Jak przygotować

misce połącz wszystkie składniki na naleśniki i miksuj na wysokich obrotach, aż będą gładkie. Dodaj mąkę, jeśli ciasto jest zbyt wodniste, a jeśli jest zbyt gęste, dodaj mleko i wodę. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni z olejem. Następnie robimy farsz: cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy, w drugim naczyniu podsmażamy mięso mielone. Wszystko, co się usmażyło, przełożyć do miski, dodać 50 g sera, kukurydzę i ewentualnie przyprawy do smaku, wymieszać. Postępuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aby przygotować sos w garnku (aby zrobić sos fixu arrabiata, rozpuść dokładnie dwa opakowania w 600 mililitrach wody i zagotuj, często mieszając). Na każdy naleśnik nałożyć farsz, zwinąć jak krokiet, włożyć do wysmarowanej masłem brytfanny, polać sosem i posypać resztą sera. Pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.


Opublikowano

in

by

Tags:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *