Jednym z moich ulubionych naleśników bezglutenowych są naleśniki z ciecierzycy. Są lekkie i puszyste, o lekko orzechowym posmaku. Besan czyli mąka z ciecierzycy to produkt o wysokiej zawartości białka. Ten makroskładnik stanowi w zasadzie aż 20% jego powstania. Zawiera również mnóstwo błonnika, potasu i magnezu. Z lekkim nadzieniem serowym i świeżymi truskawkami naleśniki smakują wyśmienicie. Z takiego połączenia składników będziemy mieć dużo energii!
naleśniki z ciecierzycy – składniki:
NALEŚNIKI: 1 szklanka mąki z ciecierzycy 1 szklanka wody mineralnej 1 jajko 1 łyżka oleju 1 łyżka ksylitolu 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli NADZIENIE: 250 g chudego twarogu 2 łyżki jogurtu greckiego 1 żółtko 1,5 łyżki ksylitolu 0,5 łyżeczki esencji waniliowej DODATKI : świeże truskawki
naleśniki z ciecierzycy Przygotowanie
misce wymieszaj pozostałe suche składniki z mąką z ciecierzycy. Za pomocą trzepaczki lub miksera energicznie połącz jajko, wodę mineralną i olej. Mąka zacznie chłonąć wodę, a otrzymana masa zacznie lekko gęstnieć po 45 minutach. Następnie smażymy naleśniki na nieprzywierającej patelni, dobrze rozgrzanej i naoliwionej, a następnie wlewamy na nią trochę ciasta. Kiedy brzegi naleśnika zaczną odchodzić od patelni, a na powierzchni pojawi się kilka pęcherzyków powietrza, odwróć go. 2 Twaróg dokładnie rozgnieść widelcem. Dodaj jogurt grecki, żółtko, ekstrakt waniliowy i ksylitol. Wszystko dokładnie połączyć. Naleśniki, które dostarczane są ze świeżymi truskawkami, są zwieńczone nadzieniem. 3 Naleśniki podgrzać w piekarniku lub lekko podsmażyć na patelni, aby się rozgrzały przed podaniem.
Dodaj komentarz