Mają charakterystyczny smak, są giętkie i przyjemnie delikatne. Naleśniki są również idealne do przemycenia twarogu do diety osób, które go nie przepadają, bo nie mają mocnego smaku twarogu.
naleśniki twarogowe – lista składników:
(6 sztuk o średnicy 18 cm) 1 jajko 100 g twarogu (ja używam półtłustego) 100 ml mleka 50 ml wody 70 g mąki pszennej/orkiszowej 1 łyżka cukru/ksylitolu (mały; można użyć więcej) 1 szczypta soli 1 łyżka oleju Dodatkowo: cynamon lub kilka kropli aromatu waniliowego
naleśniki twarogowe Jak zrobić:
1. Jajko ubić z cukrem i solą na puszystą masę, a następnie połączyć z mąką. Wszystko jeszcze raz wymieszaj przed dodaniem mleka. Za pomocą widelca wmieszać pokruszony wcześniej twaróg, cynamon lub kilka kropel aromatu waniliowego. Pod koniec dodajemy łyżkę oleju i wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto powinno odpocząć przez około pięć do dziesięciu minut. Powinno spływać po łyżce jednolitą smugą, tak jak w przypadku tradycyjnych naleśników.) Na rozgrzaną patelnię (*) szybko rosnącą rozsmarować grubą warstwę ciasta. Obsmaż każdy naleśnik z dwóch stron, aż będzie delikatnie smażony.
Dodaj komentarz