naleśniki szpinakowe z łososiem – lista składników:
100 g ryżu 2-3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 100 g mrożonego szpinaku sól wodna 2 kostki mrożonego łososia 200 g serka śmietankowego (ja użyłam twarogu mieszanego) trochę świeżych liści szpinaku 2 ząbki czosnku sól cytrynowa
naleśniki szpinakowe z łososiem Jak przygotować
Smażenie naleśników ze szpinakiem bezglutenowym i łososiem Ryż moczymy przez kilka minut w ciepłej wodzie. godzina. Szpinak należy rozmrozić. Zmiksuj ryż po odsączeniu części wody przez sitko. Dodać następujące składniki: wodę, sól, szpinak, mąkę ziemniaczaną i około 1,5 szklanki. Mieszamy dalej. Ciasto powinno być mniej gęste i bardziej lejące. Zrób sobie przerwę na 10 do 15 minut. Smażyć na rozgrzanej patelni teflonowej. Naleśniki są grubsze i smażą się dłużej niż naleśniki z tradycyjnego ciasta. Mam około 5 małych naleśników. Przed pieczeniem filety z łososia należy rozmrozić i zawinąć w folię. Posyp je solą i pieprzem, a następnie ułóż na wierzchu cienkie plasterki czosnku. Gotowe naleśniki posmarować twarogiem i po upieczeniu przez około 10 minut w 180 stopniach ułożyć na nich kawałki łososia i świeży szpinak. Zawiń, skrop sokiem z cytryny i ciesz się.
Dodaj komentarz