naleśniki po francusku – lista składników:
Ciasto naleśnikowe: 1/2 l mleka 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 1 łyżeczka masła szczypta soli Farsz: 6 dużych plastrów szynki 6 jajek 250 g sera olej do smażenia ketchup
naleśniki po francusku Jak zrobić:
Francuskie ciepłe bułeczki Flapjacks: Wymieszaj mąkę, mleko, proszek, jajko, jedną piątą szklanki wody, sól i masło, aż będzie jednorodne. W razie potrzeby dodaj więcej mąki lub trochę wody. Jajko usmażyć na oleju na patelni. W tym samym czasie w innym naczyniu smażymy polędwicę. Przewracam naleśnika po zrumienieniu się jednej strony i do drugiej połówki dodaję jajko sadzone, plaster szynki i tarty ser. Ciastko z farszem rozwałkuj na równe części i smaż na wolnym ogniu z obu stron, aż ser cheddar się upłynni. Naleśnik jest przeze mnie wyjmowany z patelni. Tą samą metodę stosuję do pozostałych naleśników. Podawać na ciepło z ketchupem.
Dodaj komentarz