Składniki na naleśniki dyniowe:
Naleśniki: 1 1/3 szkl musu dyniowego ok. 1,5 szkl mąki 2 szkl mleka 2 jajka 1 łyżka oleju Farsz: 2 filety z kurczaka 1/2 czerwonej papryki cebula 2 ząbki czosnku przyprawa do kurczaka majeranek sól świeżo mielony pieprz Sos pomidorowy: pomidory z puszki przyprawa do dania z pomidorów ser pieprzowy olej do smażenia
naleśniki dyniowe Przygotowanie
Gotowe placki dyniowe z nadzieniem mięsnym Flapjacks: Połącz jajka, mleko, mus dyniowy i tyle mąki, aby zrobić dość gęste ciasto naleśnikowe w misce. Odstaw na trzydzieści minut. Farsz: Na 2 łyżkach oliwy podsmażyć posiekaną cebulę, czosnek, dodać mielone filety z kurczaka i pokrojoną w kostkę paprykę. Mięso doprawiamy przyprawami, smażymy i pozostawiamy do lekkiego ostygnięcia. Obsmaż cienkie naleśniki, nałóż na nie kilka farszów i zagnij w trójkąty. Do wysmarowania żaroodpornego naczynia o wymiarach 25×20 cm użyj dwóch łyżek pomidorów. Zmiksuj pozostałe pomidory na gładką masę i dopraw do smaku. Naleśniki należy ułożyć w formie tak, aby zachodziły na siebie. Sos pomidorowy posyp tartym serem Grana Padano. Placki powinny być gotowe w około 15 minut. Podawaj na ciepło.
Dodaj komentarz