Ponieważ mąka gryczana ma gorzki smak i nie każdemu może przypaść do gustu, naleśniki możemy podawać na słono, dlatego bezpieczniej zacząć od sera feta i suszonych pomidorów lub sera feta i szpinaku. Istnieje wiele kombinacji wypełnienia 🙂
naleśniki bez glutenu – lista składników:
Składniki na około 6 naleśników: 250 g mąki gryczanej 1 i 1/3 szklanki wody gazowanej (może być też cydr lub piwo lub pół na pół 😉 2 łyżki roztopionego masła lub oleju lub oleju kokosowego 2 jajka lub 2 łyżki mielonej siemię lniane 1/3 łyżeczki sól (na słono) 1/2 łyżeczki słodka papryka (na słono) olej do smażenia
naleśniki bez glutenu Jak zrobić:
1. 1. Pamiętaj, aby połączyć wszystkie składniki przed włożeniem ciasta do lodówki na co najmniej 30 do 40 minut. 2. Po tym czasie naczynie o średnicy 24 cm spryskujemy olejem i intensywnie podsmażamy, a następnie obsmażamy ciepłe bułeczki. Po usmażeniu układamy je jeden na drugim i przykrywamy talerzem, aby zmiękły. Cieszyć się!!! Podawaj z ulubionym słonym nadzieniem.
Dodaj komentarz