Przepis na na naleśniki

Składniki na na naleśniki:

kilogram mąki 3 szklanki wody gazowanej pół szklanki mleka i ćwierć szklanki oleju 3 jajka szczypta soli

na naleśniki Przygotowanie

Najlepsze ciasto na naleśniki przygotowuje się przesiewając mąkę do dużej miski. Dodajemy sól. Około porcji łyżeczki. Następnie jaja są rozbijane. Możemy dodać cztery, jeśli są małe. Dodaje się pół szklanki mleka. Następnie zalej je trzema szklankami gazowanej wody, dzięki czemu będą puszyste i miękkie. Wszystko jest dokładnie wymieszane. Zawsze mieszam mikserem. Wtedy wszystkie wypukłości się rozejdą 🙂 na koniec dodać olej i jeszcze raz zmiksować. Mąkę można dodać jeśli jest za rzadka. Odwrotnie jest również prawdziwe: jeśli jest zbyt gęste, dodaj wodę. Jednak tak nie powinno być; dodać trochę oleju na patelnię. Na rozgrzany olej wlewamy średnią gałkę ciasta naleśnikowego i smażymy naleśniki z obu stron. Podawaj z tym, co lubisz.


Opublikowano

in

by

Tags:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *