Przepis na japońskie naleśniki

Ze względu na swoją grubość naleśniki japońskie wyróżniają się na tle innych. Usmażone na złoty kolor są tłuste, puszyste i pyszne. Ich środek jest nieco słodki i wyjątkowo rozmoczony – bardziej przypomina kruchy suflet niż standardowe ciepłe bułeczki. Są wyjątkowo smaczne i naprawdę godne uwagi!

Składniki na japońskie naleśniki:

2 duże jajka 180 ml maślanki ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego ¼ łyżeczki soli 60 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia ¼ łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki oleju roślinnego

japońskie naleśniki Jak przygotować:

1. Jajka, maślankę, cukier, koncentrat waniliowy i sól umieścić w misce i miksować przez kilka chwil blenderem na niskich obrotach. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i pop. Mieszaj składniki przez kolejne 15 do 20 sekund. Na patelnię wlej niewielką ilość oleju i rozgrzej na średnim ogniu. Przed napełnieniem foremek do połowy masą naleśnikową, foremki dokładnie wysmarować olejem i położyć na rozgrzaną patelnię do podgrzania na kilka minut. Gdy się upieką, wyrosną. Smaż naleśnik przez cztery minuty lub do momentu pojawienia się bąbelków na wierzchu naleśnika. Delikatnie obróć naleśnik szpatułką i smaż przez dodatkowe trzy minuty. można podawać ze świeżymi owocami lub masłem i syropem klonowym.


Opublikowano

in

by

Tags:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *