czekoladowe naleśniki – składniki:
100 g ciemnej czekolady + 1/4 szklanki śmietanki + lody śmietankowe + 20 g masła 1 szklanka mąki + 1 łyżka cukru pudru + 2 łyżki kakao + 1 i 2/3 szklanki mleka + 1 łyżka brandy + 2 jajka + 20 g masła
czekoladowe naleśniki Jak zrobić
1 Do miski wsyp mąkę, cukier i kakao. Uwzględnij jajka, brandy i mleko. Mieszaj, aż ciasto będzie gładkie i dobrze połączone. 2 Zintensyfikuj pojemnik, upłynnij trochę pasty. Naleśniki smażymy z porcjami ciasta. Rozgrzej je. 3 Rozpuść masło, czekoladę i śmietankę w rondelku na małym ogniu, często mieszając. Sos musi być jedwabiście gładki i nie za gęsty ani za rzadki. 4 Podziel sos czekoladowy na pokrojone w ćwiartki naleśniki. Na deser podaj gałkę lodów, najlepiej śmietankowych. źródło: Oliwia
Dodaj komentarz