naleśniki z serem


Składniki:
– 1 szklanka mąki pszennej
– 2 jajka
– 1 szklanka mleka
– 1 łyżka cukru
– 1 łyżka oleju roślinnego
– 1 szczypta soli
– ok. 300g sera twarogowego
– cukier puder (do posypania, opcjonalnie)

Instrukcje:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę z cukrem i solą.
2. Dodaj jajka i olej, po czym stopniowo wlej mleko, ciągle mieszając, aż powstanie gładkie ciasto.
3. Odstaw ciasto na około 30 minut, aby odpoczęło.
4. W międzyczasie rozgnieć ser twarogowy widelcem, aby uzyskać jednolitą konsystencję.
5. Rozgrzej lekko natłuszczone patelnie (najlepiej naleśnikową) na średnim ogniu.
6. Naleśniki smaż na patelni około 2-3 minuty z każdej strony, aż staną się złociste.
7. Nałóż porcję sera na połowę naleśnika, a następnie zwiń go na pół.
8. Powtórz czynności dla pozostałych naleśników.
9. Przed podaniem naleśników możesz posypać je cukrem pudrem.

Smacznego!

Zobacz także:  naleśniki z jabłkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *