Naleśniki z brokułem


Składniki:
– 1 brokuł
– 1 cebula
– 2 jajka
– 150 g mąki
– 200 ml mleka
– 50 g startego sera
– Sól i pieprz do smaku
– Olej do smażenia

Przygotowanie:
1. Brokuł dokładnie umyj i podziel na różyczki. Gotuj w osolonej wodzie przez około 5 minut, aż brokuł będzie miękki. Odcedź i odstaw, aby przestygł.
2. Cebulę drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę aż będzie miękka i lekko złocista.
3. W misce roztrzep jajka i dodaj mąkę. Stopniowo wlej mleko, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki.
4. Dodaj do mieszanki jajeczno-mącznej brokuł i cebulę. Dopraw solą i pieprzem, a następnie dodaj starty ser. Wszystko dokładnie wymieszaj.
5. Na dużej patelni rozgrzej trochę oleju. Nakładaj porcje ciasta na patelnię, rozprowadzając je na cienkie naleśniki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
6. Gotowe naleśniki z brokułem podawaj na ciepło, najlepiej z dodatkiem jogurtu lub śmietany.

Smacznego!

Zobacz także:  naleśniki z kurczakiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *