Jest to zdecydowanie najlepszy przepis na ciasto naleśnikowe do przygotowania naleśników na słono, które możesz użyć do niemal każdego rodzaju nadzienia na słono. Są delikatne, bez wątpienia puszyste i rozpływające się w ustach naleśniki zachwycą każdego.
Lista składników na naleśniki na słono
- Mąka pszenna – typ 450 (tortowa) – 130 g
- Jajko – 2 szt.
- Mleko 1,5% – 250 ml
Przygotowanie naleśników na słono:
Do miski dodaj mąkę, 3/4 szklanki wody, mleko, jaja oraz dużą szczyptę soli. Miksuj, zaczynając od małych obrotów, stopniowo zwiększając do najwyższych.
Naleśniki można smażyć i na suchej patelni nieprzywierającej lub delikatnie posmarowanej olejem.
Nakładaj na patelnię około jednej chochelki ciasta, mniej więcej tyle aby obracając patelnią ciasto pokryło całą jego powierzchnię.
Naleśniki smażyć na małym ogniu. Przewracaj w momencie kiedy brzegi zaczną odchodzić od powierzchni patelni. Dzięki temu w trakcie przewracania nie będą się rozrywać.
Dodaj komentarz