naleśniki na słono


Przepis na naleśniki na słono:

Składniki:
– 1 szklanka mąki
– 1 szklanka mleka
– 2 jajka
– 1/2 łyżeczki soli
– łyżka oleju
– ulubione farsz lub nadzienie (np. szpinak, ser feta, pieczarki)

Instrukcje:

1. W dużej misce wymieszaj mąkę, sól, mleko, jajka i olej. Mieszaj energicznie, aż składniki dobrze się połączą i powstanie gładkie ciasto. Możesz użyć trzepaczki lub miksera.

2. Podgrzej patelnię o średnicy około 20 cm na średnim ogniu. Jeśli patelnia nie jest teflonowa, możesz ją lekko nasmarować olejem.

3. Naleśnikom najlepiej smażyć się w małej ilości tłuszczu, więc na patelnię możesz wlać niewielką ilość ciasta, rozprowadzić je równomiernie i smażyć z obu stron, aż stanie się złotobrązowy.

4. Po usmażeniu jednego naleśnika, wlej na patelnię kolejną porcję ciasta i kontynuuj smażenie.

5. Gdy wszystkie naleśniki będą już usmażone, możesz je nadziać ulubionym farszem lub nadzieniem. Możesz użyć dowolnych składników, takich jak szpinak, ser feta, pieczarki, mięso, ser żółty, sos pomidorowy itp.

6. Naleśniki można podawać zarówno na gorąco, jak i na zimno. Podawaj je tradycyjnie z kwaśną śmietaną lub sosem czosnkowym.

Smacznego!

Zobacz także:  naleśniki z twarogiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *