puszyste naleśniki z serem – składniki:
i 3/4 szklanki mąki 2 średnie jajka 1,5 szklanki mleka szczypta soli 1 łyżka cukru pudru aromat waniliowy kilka kropel 2 łyżki masła 10 dag twarogu 1 cukier waniliowy 4 łyżki cukru
puszyste naleśniki z serem Jak przygotować:
Puszyste naleśniki z serkiem waniliowym Najpierw oddziel białka od żółtek, aby zrobić puszyste naleśniki. Następnie połączyć żółtka z mlekiem, cukrem i ekstraktem waniliowym. Schłodzić, gdy masło się rozpuści. Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Na niskich obrotach połączyć mąkę i roztopione masło z masą żółtkowo-mleczną. Delikatnie wymieszaj, dodając piankę białkową. Smaż puszyste naleśniki na wysmarowanej olejem patelni na gorącym talerzu. Zmiksuj aromat, twaróg i cukier na puszystą masę. Porcje sera układamy na naleśnikach i zawijamy w kopertę. Z bitą śmietaną, podawaj.
Dodaj komentarz