Składniki na naleśniki ze szpinakiem zapiekane:
naleśniki Farsz 100 g ricotty 200 g mrożonego szpinaku 1/2 szklanki startego parmezanu 1 małe jajko przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, czosnek w proszku Sos pomidorowy 2 łyżeczki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 1/2 cebuli 700 ml przecieru pomidorowego (passaty) przyprawy : sól, pieprz, suszone oregano, szczypta cukru świeża bazylia Dodatki 200 g sera mozzarella (tartego lub świeżego w kulce) opcjonalnie: suszone oregano, chili, pomidorki koktajlowe
naleśniki ze szpinakiem zapiekane Jak przygotować:
Ugotuj naleśniki. Ściśnij szpinak, połącz go z ricottą, parmezanem, przyprawami i jajkiem i podawaj. Zwijamy naleśniki i układamy nadzienie. Sos do pomidorów: w garnku podsmażyć na oliwie posiekany czosnek i cebulę. Dodać puree, doprawić solą, pieprzem, odrobiną cukru i suszonym oregano. Dodać kilka listków bazylii i dusić około 10 minut. Użyj oliwy z oliwek do wysmarowania naczynia do pieczenia lub dwóch do trzech mniejszych. Wlej sos na naleśniki w jednej warstwie. Opcjonalnie można dodać posiekane pomidorki koktajlowe i trochę suszonego oregano lub chili w proszku. W temperaturze 200°C piec około 15 minut. Połóż startą mozzarellę na wierzchu i piecz przez kolejne pięć minut.
Dodaj komentarz