Fantastyczny pomysł na bezmięsny obiad, który jest jednocześnie pyszny, pożywny i sycący.
Składniki na naleśniki ze szpinakiem i serem:
CIASTO NALEŚNIKOWE: 150 g mąki żytniej pełnoziarnistej 50 g mąki pszennej zwykłej 2 szklanki mleka 1 szklanka wody 2 jajka 1 łyżka oleju 1 łyżeczka soli NADZIENIE SZPINAKOWE: 300 g świeżego szpinaku baby 100 g sera feta 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 1 łyżka masła sól, pieprz, gałka muszkatołowa DO SERWOWANIA: jogurt naturalny pomidorki koktajlowe świeży szpinak
naleśniki ze szpinakiem i serem Przygotowanie
Do miski przesiej mąkę, mleko, wodę, olej i sól. Na koniec dodać jajka i zmiksować. Ciasto powinno mieć konsystencję zbliżoną do gęstej śmietany. Dodaj więcej mąki, jeśli jest za rzadkie, mleka lub wody, jeśli jest za gęste. Daj mu co najmniej 15 minut na odpoczynek. Smaż każdą stronę przez kilka minut z każdej strony, aby uzyskać cienką warstwę ciasta na dobrze rozgrzanej patelni na średnim ogniu. 2 Na rozgrzanym oleju zeszklić rozgnieciony lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Umieść szpinak na patelni i gotuj przez kilka minut na dużym ogniu, aż liście zaczną więdnąć. W razie potrzeby skrop wodą. Na koniec dodaj przyprawy, masło i pokruszony ser feta. Ponieważ roztopiony ser sprawił, że mój farsz był bardzo rzadki, dodałam łyżeczkę skrobi ziemniaczanej. 3 Gotowe naleśniki nadziać farszem (na 1 placek – około 2 łyżek farszu) i udekorować dodatkami nr 1. Mieć smaczny posiłek!
Dodaj komentarz