naleśniki z serem – lista składników:
1 i 1/4 szklanki mleka 1 szklanka mąki 1 jajko 1 cukier waniliowy do ciasta szczypta proszku do pieczenia ok. 350 g twarogu 1 cukier waniliowy do sera 1 łyżka cukru świeże truskawki olej do smażenia
naleśniki z serem Jak przygotować:
Naleśniki z truskawkami i serem KROK 1: W misce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia. Cukier posypać wanilią. Dodaj mleko i ubij jajko. Wszystko łączymy do uzyskania gładkiego ciasta. Na patelni naleśnikowej rozgrzej około łyżkę oleju i wlewaj porcjami ciasto. Przenieś naleśniki na talerz po usmażeniu na złoty kolor z obu stron. Ser należy włożyć do miski. Dodać cukier waniliowy i zwykły. Dokładnie wymieszać. Umyj i osusz truskawki po pokrojeniu. Rozłóż 1/3 sera cheddar na gorącym ciastku i ułóż na nim truskawki. Pokrój truskawki lub pokrój je na pół, jeśli są duże. Ponieważ użyłam malutkich truskawek, ułożyłam je w jednej warstwie. Naleśnik powinien być zwinięty. Powtórz z pozostałymi naleśnikami. Przed podaniem podziel naleśniki na pół. Posypać również cukrem pudrem.
Dodaj komentarz