Pomysł na słodkie danie główne lub deser, który zadowoli zarówno dorosłych, jak i dzieci.
naleśniki z serem zapiekane – składniki:
Ciasto na naleśniki: 1 jajko 1 szklanka 3/4 szklanki mąki tortowej mleko 0,5 szklanki wody szczypta soli olej do smażenia Farsz: 600 g twarogu 1 cukier waniliowy 1 płaska łyżka cukru pudru kilka kropel aromatu śmietankowego Marynata: 200 ml śmietanki 30% 1 łyżka cukru 1 czubata łyżka śmietanki budyniowej 1 jajko
naleśniki z serem zapiekane Jak przygotować:
Połączyłem mąkę tortową, sól, jajko, mleko i wodę w misce, aby zrobić ciasto naleśnikowe. Wszystko wyrobiłam na gładkie, bez grudek ciasto. Naleśniki smażyłam z obu stron na małej patelni z odrobiną oleju do lekkiego zarumienienia, po czym przekładałam na talerz. Mam siedem cienkich naleśników. Do miski dodałam twaróg – użyłam sera pokrojonego w kostkę, który miał dość gładką konsystencję, prawie jakby był lekko zmielony. Dokładnie połączyłam olej śmietankowy, cukier puder i cukier waniliowy. Naleśniki zrolowałam po uprzednim rozsmarowaniu na nich przygotowanego farszu. Przeniesione ciepłe bułeczki ustawiam ciasno jeden obok drugiego w żaroodpornym naczyniu. Zimną śmietankę włożyłam do miski, której używałam. Dodałam cukier i puder budyniowy po wbiciu do niego jajka. Aby uzyskać jednolitość, wszystko dokładnie wymieszałam. Tak przygotowanym sosem śmietanowym polałam ciepłe bułeczki ułożone w naczyniu bezpiecznym dla intensywności. W 180 stopniach i z obiegiem gorącego powietrza wstawiłam naczynie do piekarnika i piekłam naleśniki przez około 30 minut. Piekarnik nigdy wcześniej nie był nagrzewany. Gdy krem na wierzchu naleśników jest dobrze zrumieniony, a nawet lekko zrumieniony, naleśniki są gotowe. Można podawać naleśniki na ciepło lub na zimno. Posyp je również cukrem pudrem. Takie naleśniki to niebiańska uczta lub słodka uczta. Po upieczeniu sos tworzy delikatny budyń śmietankowy, a same naleśniki są delikatne. Dla mnie wyglądają dobrze.
Dodaj komentarz