Przepis na tradycyjne naleśniki z mąki gryczanej. Przysmak pochodzi z Bretanii, dystryktu w północno-zachodniej Francji.
naleśniki z mąki gryczanej – lista składników:
500 g mąki gryczanej 2 łyżki mąki pszennej 2 jajka 1 łyżeczka soli 1 litr zimnej wody (najlepiej mineralnej niegazowanej) 250 ml piwa lub cydru 3 łyżki oleju lub roztopionego masła Do smażenia: masło
naleśniki z mąki gryczanej Przygotowanie:
dużej misce dobrze wymieszaj mąkę i sól, dodaj jajka. 2 Za pomocą trzepaczki delikatnie połącz mąkę z jajkami od środka, robiąc w mące dziurę. 3 Dodaj wodę, ciągle mieszając, używając trzepaczki. 4 Delikatnie wmieszać piwo lub cydr, co pozwoli na fermentację ciasta. 5 Połóż czystą ściereczkę na misce i pozostaw ciasto na cztery godziny w temperaturze pokojowej. 6 Olej lub rozpuszczoną margarynę dodać niedługo przed pieczeniem gorących bułeczek. Delikatnie zmiksuj. 7 Naleśniki smażymy na maśle na rozgrzanej patelni. Przed zrobieniem każdego naleśnika wymieszaj ciasto. 8 Czas pieczenia to około 1 chwila z jednej strony i 20 sekund po przewróceniu. Placuszki powinny być bardzo sprężyste. 9 Naleśniki te są zazwyczaj posypane serem, szynką, jajkiem sadzonym lub duszonymi grzybami.
Dodaj komentarz