Kolejna odsłona naleśników:) Tym razem z zielonym szpinakowym farszem i kurczakiem. Do tego czosnkowy akcent w postaci sosu beszamelowego i mamy przepis na idealny obiad.
Składniki na naleśniki z kurczakiem i szpinakiem zapiekane:
- 2 filety z kurczaka
- sól, pieprz, papryka słodka
- 2 cebule
- 500g szpinaku mrożonego
- Naleśniki:
- sól, pieprz, czosnek granulowany, gałka muszkatołowa
- 1,5 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- Farsz:
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki oleju
- 3 jajka M
- 100g żółtego sera
- 1 łyżka mąki
- Sos beszamelowy:
- 1/2 łyżeczki soli
- olej
- 1 szklanka wody gazowanej
- 1 szklanka mleka
naleśniki z kurczakiem i szpinakiem zapiekane Jak przygotować
Zobacz koniecznie: inny przepis
1. Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe należy połączyć. Smażymy na bardzo gorącej, suchej patelni. 2. Pokrój filety z kurczaka na małe kawałki. Cebulę i filety smażymy na rozgrzanym oleju. Dodaj szpinak i smaż, aż woda się rozproszy, gdy staną się brązowe. Sól i przyprawy można dodać według własnego uznania. Każde ciepłe ciastko powinno mieć nadzienie w środku. Są przecinane na pół, składane w kwadraty i układane przecięciem do góry w naczyniu żaroodpornym. 3. Najpierw przygotuj sos beszamelowy: po zmiękczeniu pasty wymieszaj mąkę w garnku. Wlać mleko, dodać aromaty. Przygotowujemy się. Wlej sos na gorące bułeczki i dodaj cheddar. 4. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem.
Dodaj komentarz