Wczoraj na obiad zrobiłam naleśniki na słodko, a z dużej ilości resztek zrobiłam dziś pyszny pikantny farsz. Sugeruję 🙂
naleśniki z kurczakiem i brokułami – składniki:
Naleśniki według sprawdzonego przepisu – w moim przypadku 12 małych piersi z kurczaka 1 pojedyncza cebula 1 brokuł 1/2 sera topionego 10 dag (w moim przypadku „kiełbasy”) mleka kilka łyżek sól, pieprz, zioła prowansalskie, mielona papryczka chilli, gyros ser żółty kilka plasterków
naleśniki z kurczakiem i brokułami Jak przygotować:
Postępuj zgodnie ze sprawdzonym przepisem na ciasto naleśnikowe i dodaj sól, pieprz, zioła prowansalskie i mieloną papryczkę chili. Ugotuj naleśniki. Piersi z kurczaka myjemy i osuszamy, następnie kroimy w drobną kostkę i podsmażamy z przyprawą do gyrosa oraz solą i pieprzem. Podsmaż cebulę na osobnej patelni przed dodaniem jej do mięsa. Brokuły gotujemy do miękkości. Dopraw solą i pieprzem, podgrzej (ale nie gotuj) mleko i roztopiony ser w rondelku, aż sos będzie miał konsystencję śmietany. Sosem polać mięso, wymieszać. Delikatnie wymieszaj brokuły. Złóż każdy naleśnik na pół jak krokiety przed dodaniem nadzienia. Umieść jeden plasterek sera na każdym opakowaniu naleśników i przenieś do naczynia żaroodpornego. Podgrzewać przez około 25 minut. w temperaturze około 180 stopni (aż ser się roztopi). Mieć smaczny posiłek!
Dodaj komentarz