Francji są to naleśniki o smaku pomarańczowym. Nadaje się do flambirowania – znanego również jako „płonące naleśniki”. fantastyczny wybór na deser.
naleśniki w sosie pomarańczowym – lista składników:
Ciasto naleśnikowe ok. 8 naleśników: 1 jajko 250 ml wody gazowanej 300 ml mleka ok. 150 g mąki pszennej w zależności od konsystencji ciasta 1 cukier waniliowy 1 łyżka oleju Sos pomarańczowy: sok wyciśnięty z 3 pomarańczy 30 g cukru starta skórka z 1 pomarańczy Dodatkowo: opcjonalnie: whisky lub inny alkohol ok. 40% za flambirowanie 20 g masła
naleśniki w sosie pomarańczowym Jak zrobić
Przygotuj ciasto naleśnikowe, łącząc wszystkie składniki. Podczas mieszania ciasta najlepiej przesiać mąkę przez sito, aby wyeliminować grudki. 2 Na gorącej patelni smaż naleśniki, aż będą jak najcieńsze. Następnie na maśle lekko smażymy z obu stron na złoty kolor. 3: Rozpuść cukier na patelni, dodaj naleśniki, a następnie polej je sokiem pomarańczowym. Zetrzyj skórkę z pomarańczy. 4 Naleśniki można zapalić polewając je alkoholem. Kolejny wybór (bez likieru) polega na odparowaniu do 1/2 objętości porcji soku, tak aby sos był oprawiony. 5 Naleśniki gotowe 😉 Mam nadzieję, że smakowało!
Dodaj komentarz