Ciemne kakao i syrop klonowy dodane do pysznego ciasta naleśnikowego to pomysł na słodką ucztę. Delikatne i przewiewne naleśniki same znikają z talerza 🙂
Składniki na naleśniki na wodzie:
3 szklanki mąki 2 szklanki pełnotłustego mleka 2 szklanki wody gazowanej 4 jajka 2 łyżki oleju 1 łyżka syropu klonowego 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki ciemnego kakao szczypta soli
naleśniki na wodzie Jak przygotować:
Wymieszaj mąkę, mleko, wodę gazowaną, cukier waniliowy, kakao, żółtka i syrop klonowy przed dodaniem oleju. Posolić białka podczas ich ubijania. Wmieszaj ubite białka i przykryj mieszaninę na 30 minut. W momencie, gdy ciasto „odpocznie” sprawdź jego konsystencję, powinno wyglądać jak gęsta, kwaśna śmietana. Podsmaż skromne naleśniki w gorącym naczyniu. Ponieważ ciasto zawiera już olej, nie ma potrzeby dodawania tłuszczu do smażenia. Do naleśników pasuje krem czekoladowy, serek, konfitura pomarańczowa, masa budyniowa i każde inne słodkie nadzienie.
Dodaj komentarz