Jak zrobić naleśniki na wodzie

Ciemne kakao i syrop klonowy dodane do pysznego ciasta naleśnikowego to pomysł na słodką ucztę. Delikatne i przewiewne naleśniki same znikają z talerza 🙂

Składniki na naleśniki na wodzie:

3 szklanki mąki 2 szklanki pełnotłustego mleka 2 szklanki wody gazowanej 4 jajka 2 łyżki oleju 1 łyżka syropu klonowego 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki ciemnego kakao szczypta soli

naleśniki na wodzie Jak zrobić

Wymieszaj mąkę, mleko, wodę gazowaną, cukier waniliowy, kakao, żółtka i syrop klonowy przed dodaniem oleju. Posolić białka podczas ich ubijania. Wmieszaj ubite białka i przykryj mieszaninę na 30 minut. Konsystencja ciasta, gdy „odpocznie”, powinna przypominać gęstą śmietanę. Na rozgrzanej patelni smażymy cienkie naleśniki. Istnieje ważny powód, dla którego należy dodać tłuszcz do smażenia, ponieważ ciasto ma teraz olej w kawałku. Do naleśników pasuje krem czekoladowy, serek, konfitura pomarańczowa, masa budyniowa i każde inne słodkie nadzienie.


Opublikowano

in

by

Tags:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *