naleśniki na mleku kokosowym – lista składników:
0,8 litra mleka 3 jajka 1/2 szklanki płatków ryżowych 1,5 szklanki wody 1/2 szklanki kuskusu 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej cukier bananowy dżem morelowy lub inne płatki kokosowe
naleśniki na mleku kokosowym Jak zrobić:
Naleśniki z płatków ryżowych i mleka kokosowego Wodę zagotować, dodać płatki ryżowe i gotować ok. 2 min. Dodaj kuskus, wymieszaj i odstaw pod przykryciem, aby rozszerzył się i ostygł. Jajka połączyć z mlekiem kokosowym, następnie stopniowo (po ok. 1 łyżce stołowej) dodawać masę ryżową i kuskus, następnie dokładnie wymieszać obie mąki, a na koniec zmiksować do rozbicia płatków. Naleśniki smażymy na złotobrązowy kolor z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni bez dodawania tłuszczu (mleko kokosowe zawiera tłuszcz). Odwracając je uważaj, aby ich nie złamać, ponieważ są bardzo delikatne. Do rondelka wlej 1-2 łyżki wody, 7-8 łyżek cukru i podgrzewaj, ciągle mieszając, aż cukier się rozpuści. Kontynuuj podgrzewanie, gdy stanie się to na wolnym ogniu, a gdy po chwili zacznie się karmelizować, dodaj pokrojone w kostkę banany. Mieszaj przez jakiś czas, aby upewnić się, że są całkowicie zanurzone w syropie. Placki posmarować łyżeczką dżemu, dodać kilka bananów w syropie, zagnieść pięćdziesiąt i polać syropem. Posypać wiórkami kokosowymi. Mleko kokosowe zrobiłam z 1 kokosa – zacier zmiksowałam z wodą kokosową wlaną ze środka i dodałam wodę gazowaną, żeby nie było za gęste, więc miałam mleko z frytkami. W każdym razie możesz skutecznie wykorzystać ten z puszki (ewentualnie dodać wióry – zakładając, że potrzebujesz). i nbsp;
Dodaj komentarz