naleśniki drożdżowe – składniki:
2 jajka 250 ml mleka 200 ml wody 1 dag drożdży 2 łyżki mąki pszennej ok. 250 g mąki 1 łyżeczka cukru szczypta soli 2 czerwone papryki 250 g sera brie ok.
naleśniki drożdżowe Jak zrobić:
Naleśniki z drożdżami i papryką Do mleka dodać mąkę orkiszową i roztarte z łyżeczką cukru drożdże. Odstawiamy na chwilę, aby drożdże się poruszyły. W misce połącz jajka, mąkę, drożdże i szczyptę soli z wodą. Ciasto dokładnie wymieszać. Dodaj tyle mąki, aby zrobić ciasto na naleśniki średniej grubości, nie przerywając mieszania, jeśli to konieczne. Jen powinien odpocząć przez trzydzieści minut. Po obraniu drobno posiekaj paprykę. Ser brie pokroić w cienkie paski. Naleśniki należy smażyć na rozgrzanej patelni posmarowanej olejem. Naleśniki powinny być posypane papryką i plastrami sera brie. Nałóż pięćdziesiąt warstw i podgrzej w kuchence mikrofalowej lub kuchence, aż cheddar zacznie się rozpuszczać. Posypać mielonym serem cheddar i podgrzewać jeszcze przez kilka minut. Przed podaniem udekorować listkami pietruszki.
Dodaj komentarz