kolorowe naleśniki – lista składników:
jajko 1 szklanka mleka 1 szklanka gazowanej wody mineralnej 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szczypta soli 1 łyżeczka kakao 15-20 dag konfitura owocowa 1 łyżka oliwy z oliwek
kolorowe naleśniki Jak przygotować:
Piękne ciepłe bułeczki Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę. Po ubiciu żółtek z mlekiem i wodą mineralną dodać mąkę (można dodać więcej niż jest w przepisie, ale ważne żeby ciasto miało odpowiednią konsystencję). Następnie dodać ubite białka i delikatnie zmiksować ciasto. Weź około 1/5 ciasta i wymieszaj z kakao. Po zrobieniu wzoru ciemnego ciasta z jednej lub obu stron naleśników podczas pieczenia, smażymy naleśniki na suchej patelni lub na odrobinie oleju z wcześniej przygotowanego jasnego ciasta. Dżem podawany jest z gotowanymi naleśnikami. Możemy je podać z twarogiem lub świeżymi owocami.
Dodaj komentarz