Składniki na francuskie naleśniki:
szklanka mąki pszennej 2/3 szklanki mleka sól 3 duże jajka 5 dag masła 10 dag malin 1-2 brzoskwinie lub nektarynki cukier puder do posypania mięta lub melisa do dekoracji
francuskie naleśniki Jak przygotować:
porcja, czas orientacyjny 30 min; segment – 250 kcal, wartość 1,20 zł. 2 Płonące naleśniki 3 Jeśli dorosłą wersję klasycznego francuskiego deseru pokropimy koniakiem tuż przed podaniem, będzie bardzo ładnie wyglądać po podpaleniu. Kostki cukru można również namoczyć w mocnym alkoholu. Ułóż je na talerzu, podpal i od razu podawaj gościom. 4 Wsyp trochę mąki do wysokiej komory lub pojemnika blendera. Dodać 2/3 szklanki lodowatej wody i schłodzone mleko. Należy dodać jajka i trochę soli. Odłóż 5 2 dkg masła do smażenia naleśników. Dodaj pozostały tłuszcz do składników ciasta po schłodzeniu w rondlu lub kuchence mikrofalowej. Wszystko dokładnie wymieszaj, aby wyeliminować grudki. Ciasto należy schłodzić przez około 30 minut. 6 Wybierz maliny, opłucz je w razie potrzeby, a następnie osusz na sicie. Nektarynki lub brzoskwinie należy dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Przekroić środek, usuwając pestki. Pokrój bibułkę w delikatne półksiężyce. 7 Rozgrzej patelnię do naleśników z niskim brzegiem. Masło nadaje mu lekką powłokę. Smaż cienkie, chrupiące naleśniki, porcjując ciasto i smarując patelnię po każdym naleśniku. Złóż je w trójkąty, napełnij owocami, posyp ziołami i cukrem pudrem. Źródło: Świat Kobiet
Dodaj komentarz