Mięciutkie i puszyste naleśniki z sosem czekoladowym
drożdżowe naleśniki – lista składników:
- szczypta soli
- 10 dkg gorzkiej czekolady
- łyżka masła
- 1 szkl ciepłego mleka
- 2 jajka
- 3 dkg świeżych drożdży
- 1 szkl letniej wody
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 150 ml śmietanki kremówki
- 7 dkg roztopionego masła
- 2 szkl mąki
- Na ciasto:
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru
- Na sos czekoladowy:
drożdżowe naleśniki Jak zrobić
Zobacz również: ciasteczka waniliowe
Naleśniki: Dodaj kilka łyżek cukru i ciepłego mleka, aby rozpuścić drożdże. Zostawiamy na kilka sekund. Wymieszaj mąkę, szczyptę soli, jajka, wodę, pozostałe mleko i rozpuszczone drożdże w większej misce. Użyj trzepaczki do połączenia składników. Następnie dodaj pomarańczowy zing i płynną pastę do smarowania. Upewnij się, że ciasto jest równomiernie wymieszane. Aby ciasto wyrosło należy przykryć miskę folią spożywczą na godzinę (najlepiej dużą miskę bo ciasto lubi wypływać). Po wyrośnięciu naleśników smażymy je. Przed smażeniem pierwszego naleśnika rozgrzej na patelni pół łyżeczki masła. Smaż kolejne naleśniki bez tłuszczu na złoty kolor z obu stron. 2 Sos czekoladowy: Śmietankę podgrzać z cukrem waniliowym i na małym ogniu do rozpuszczenia czekolady w margarynie. Połącz śmietanę i czekoladę. 3 Zwiń naleśniki w ruloniki i ułóż je obok siebie na talerzu. Wlewamy sos. Posyp danie startym paskiem pomarańczy.
Dodaj komentarz