pyszne naleśniki

pyszne naleśniki

Cieszę się że mogę znów Was powitać
Dzięki dodatkowi wody gazowanej naleśniki są znacznie bardziej delikatne, ale wyjdą również ze zwykłą wodą. Jeśli mamy czas, ciasto możecie zrobić pół godziny wcześniej, aby odpoczęło, ale nie jest to konieczne i naleśniki można od razu smażyć po zmiksowaniu produktów.

pyszne naleśniki- potrzebne produkty:

1,5 szklanki mleka
1,5 szklanki wody
2 jajka
2 szklanki mąki
szczypta soli

pyszne naleśniki – przygotowanie

Mąkę przesiewamy przez sito do głębokiej miski. Wbijamy jaja, wlewamy mleko, olej, wodę i wsypać sól. Starannie wymieszać łyżką, następnie miksujemy mikserem. Ciasto naleśnikowe ma być lekko lejące. Jeżeli jest za gęste wlej jeszcze odrobinkę mleka. Odstaw ciasto na 20 minut na „odpoczynek”
Na patelni rozgrzewamy dosłownie kilka kropelek oleju (tylko przed smażeniem pierwszego naleśnika, później już nie będzie potrzebny). Wylewamy porcję ciasta, tak aby naleśnik był cienki (u mnie to trzy czwarte łyżki wazowej). Smażymy przez mniej więcej pół minuty-minutę, aż brzegi zaczną odchodzić od patelni. Przewracamy i smażymy jeszcze pół minuty. Zsuwamy naleśnika na talerz. Podobnie postępujemy z pozostałymi.

Szkoda, że to już koniec. Na zakończenie chciałbym polecić Ci

naleśniki

pyszne naleśniki

naleśniki

pyszne naleśniki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *