przepis na naleśniki z dżemem

przepis na naleśniki z dżemem

Witam Cię w kolejnym wpisie opublikowanym na mojej stronie.
Naleśniki to sama z najłatwiejszych potraw, ale potrafią wielu osobom spłatać figla. Ten kto wie jak je zrobić , składniki dobiera na oko i wszystkie przygotowania zajmują jedynie trochę minut. Sekret dobrych naleśników polega na tym, żeby za dużo nie zajmować się proporcjami oraz żeby przy ich smażeniu zbytnio się nie przejmować i zazwyczaj są dopiero bazą do przygotowania całego dania. I jeszcze dopóki pamiętam przejdź także na stronę Jeśli jesteś zainteresowany/na tym tekstem, zobacz także

przepis na naleśniki z dżemem- potrzebne produkty;

1 szklanka mąki pszennej
2 jajka
1 szklanka mleka
3/4 szklanki wody (najlepiej gazowanej)
szczypta soli
3 łyżki masła lub oleju roślinnego

przepis na naleśniki z dżemem – Jak przygotować

Wszystkie produkty na ciasto naleśnikowe trzeba mieszamy, zostawić ciasto na 30 minut, żeby dojrzało. Po tym czasie ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Patelnię (najlepiej taką przeznaczoną do smażenia naleśników, z niskimi brzegami) rozgrzać. Posmarować cienko olejem – przy użyciu do tego silikonowego pędzelka. Na patelnię wylewać ciasto naleśnikowe i rozsmarować je, ruszając patelnią okrężnymi ruchami. Naleśniki powinny być cienkie i elastyczne. Obrócić naleśnik (podrzucając, co wymaga sporej wprawy, lub używając talerza czy pokrywki). Po lekkim zrumienieniu z obu stron naleśnik odkładać na talerz. Nadziane naleśniki można ponownie podsmażyć.
Ważne przy smażeniu ciasto na naleśniki przepis:
– Pamiętaj, że Twój pierwszy naleśnik nie wyląduje w koszu, jeśli cierpliwie poczekasz aż patelnia dobrze się nagrzeje.
– Po dodaniu oleju do ciasta, nie ma potrzeby za każdym razem natłuszczać patelni. Naleśniki nie będą przywierały.

naleśniki

przepis na naleśniki z dżemem

naleśniki

przepis na naleśniki z dżemem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *