przepis na naleśniki na słodko

przepis na naleśniki na słodko

Witam serdecznie
Dzięki dodatkowi wody gazowanej naleśniki są znacznie bardziej delikatne, ale wyjdą również ze zwykłą wodą. Jeśli mamy czas, ciasto możecie zrobić pół godziny wcześniej, aby odpoczęło, ale nie jest toż konieczne i naleśniki można od razu smażyć po zmiksowaniu składników.
I jeśli nie widziałeś/widziałaś to koniecznie sprawdź: Jeśli interesuje Cię ten tekst, zobacz także

przepis na naleśniki na słodko- potrzebne produkty:

1 szklanka mąki pszennej
2 jajka
1 szklanka mleka
3/4 szklanki wody (najlepiej gazowanej)
szczypta soli
3 łyżki masła lub oleju roślinnego

przepis na naleśniki na słodko – Jak przygotować

Zaczynam od wsypania do dużej miski prawie całej odmierzonej mąki. Radzę też zostawić nieco mąki na dnie szklanki i dodać ją dopiero jeżeli okaże się, że ciasto jest zbyt rzadkie. Następnie do miski wlewamy mleko i dodaję jajko. Dodać szczyptę soli i odrobinę cukru, a na koniec łyżkę oleju roślinnego. Wszystkie produkty starannie mieszam przy użyciu trzepaczki lub miksera – aż do uzyskania jednolitej masy bez grudek. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste i pierwszy naleśnik wyszedł za gruby, spokojnie możesz rozcieńczyć ciasto 1/4 szklanki mleka lub wody. Na patelni dość mocno rozgrzewam łyżkę oleju i wlewam na nią niezbyt dużą ilość ciasta. Naleśnik powinien być cienki i zwykle dobrze przygotowana masa rozleje się ładnie po całej patelni. Naleśniki najlepiej smakują, kiedy są nieco przypieczone z obu stron. Jeżeli jednak chcesz poddać naleśniki dalszej obróbce (np. użyć do krokietów), to wystarczy że będą ledwo przyrumienione.

naleśniki

przepis na naleśniki na słodko

naleśniki

przepis na naleśniki na słodko

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *