prosty przepis na naleśniki

prosty przepis na naleśniki

Cieszę się że mogę znów Was powitać
Dzięki dodatkowi wody gazowanej naleśniki są znacznie bardziej delikatne, ale wyjdą a także ze zwykłą wodą. Jeśli mamy czas, ciasto można przygotować pół godziny wcześniej, aby odpoczęło, jednak nie jest toż konieczne i naleśniki można od razu smażyć po zmiksowaniu składników.

prosty przepis na naleśniki lista potrzebnych produktów:

1,5 szklanki mleka
1,5 szklanki wody
2 jajka
2 szklanki mąki
szczypta soli

prosty przepis na naleśniki Jak przygotować

Zaczynamy od wsypania do dużej miski prawie całej odmierzonej mąki. Radzę też zostawić nieco mąki na dnie szklanki i dodać ją dopiero jeżeli okaże się, że ciasto jest zbyt rzadkie. Następnie do miski wlewamy mleko i dodać jajko. Dodaję odrobinę soli i odrobinę cukru, a na koniec łyżkę oleju roślinnego. Wszystkie składniki dokładnie mieszam przy użyciu trzepaczki lub miksera – aż do uzyskania jednolitej masy bez grudek. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste i pierwszy naleśnik wyszedł za gruby, spokojnie możesz rozcieńczyć ciasto 1/4 szklanki mleka lub wody. Na patelni dość mocno rozgrzewam łyżkę oleju i wlewam na nią niezbyt dużą ilość ciasta. Naleśnik powinien być cienki i zazwyczaj dobrze przygotowana masa rozleje się ładnie po całej patelni. Naleśniki najlepiej smakują, kiedy są nieco przypieczone z obu stron. Jeżeli jednak chcesz poddać naleśniki dalszej obróbce (np. użyć do krokietów), to wystarczy że będą ledwo przyrumienione.
Ważne przy smażeniu naleśniki z jabłkami:
– Już wylewając ciasto na patelnię zaczynaj rozprowadzać je po całej powierzchni. Warto wówczas podnieść na chwilę patelnię.
– Jeśli wylejesz troszkę więcej ciasta na patelnię, to naleśniki możesz a także wykorzystać do zrobienia krokietów.
Pewnie zainteresuje Cię temat

naleśniki

prosty przepis na naleśniki

naleśniki

prosty przepis na naleśniki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *