naleśniki ze szpinakiem

naleśniki ze szpinakiem

Miło mi gościć Was na moim blogu
Naleśniki to sama z najłatwiejszych potraw, ale potrafią wielu osobom spłatać figla. Ten kto wie jak je przygotować , produkty dobiera na oko i proces przygotowania zajmuje jedynie kilka minut. Sekret dobrych naleśników polega na tym, żeby za dużo nie zajmować się proporcjami oraz żeby przy ich smażeniu zbytnio się nie przejmować i zazwyczaj są dopiero bazą do przygotowania całego dania.

naleśniki ze szpinakiem lista potrzebnych produktów:

1,5 szklanki mleka
1,5 szklanki wody
2 jajka
2 szklanki mąki
szczypta soli

Jak przygotować

Mąkę przesiewamy przez sito do głębokiej miski. Wbijamy jaja, wlewamy mleko, olej, wodę i wsypujemy sól. Dokładnie mieszamy łyżką, następnie miksujemy mikserem. Ciasto naleśnikowe ma być lekko lejące. Jeżeli jest za gęste wlej jeszcze troszkę mleka. Odstaw ciasto na 20 minut na „odpoczynek”
Na patelni rozgrzewamy dosłownie kilka kropelek oleju (tylko przed smażeniem pierwszego naleśnika, później już nie będzie potrzebny). Wylewać porcję ciasta, tak aby naleśnik był cienki (u mnie to trzy czwarte łyżki wazowej). Smażymy przez około pół minuty-minutę, aż brzegi zaczną odchodzić od patelni. Przewracamy i smażymy jeszcze pół minuty. Zsuwamy naleśnika na talerz. Podobnie postępujemy z pozostałymi.

Przepis pochodzi ze strony

naleśniki ze szpinakiem

naleśniki ze szpinakiem

naleśniki ze szpinakiem

naleśniki ze szpinakiem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *