naleśniki ze szpinakiem i serem fetą

naleśniki ze szpinakiem i serem fetą

Witam
Dzięki dodatkowi wody gazowanej naleśniki są znacznie bardziej delikatne, ale wyjdą a także ze zwykłą wodą. Jeśli mamy czas, ciasto można zrobić pół godziny wcześniej, aby odpoczęło, ale nie jest to potrzebne i naleśniki można od razu smażyć po zmiksowaniu produktów.

naleśniki ze szpinakiem i serem fetą- potrzebne produkty;

1 szklanka mąki pszennej
2 jajka
1 szklanka mleka
3/4 szklanki wody (najlepiej gazowanej)
szczypta soli
3 łyżki masła lub oleju roślinnego

naleśniki ze szpinakiem i serem fetą – Jak przygotować

Mąkę, cukier i sól wsypać do miski, zmiksować. Dodaję jajka, 100 ml mleka, ciągle mieszając trzepaczką. Dolewać resztę mleka, zmiksować do otrzymania gładkiego ciasta. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce na godzinę czasu. Patelnię (22 cm średnicy) posmarować odrobiną masła i podgrzać. Nalewać cienką warstwę ciasta i smażyć około 1 minuty, na średniej mocy palnika. Gdy cała powierzchnia naleśnika pokryje się pęcherzykami powietrza, odwrócić naleśnik i smażyć kolejne 30 – 40 sekund, do zrumienienia. Przełożyć na talerz.

Wpis zainspirowany przepisem ze strony

naleśniki

naleśniki ze szpinakiem i serem fetą

naleśniki

naleśniki ze szpinakiem i serem fetą

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *