naleśniki ze szpinakiem i fetą

naleśniki ze szpinakiem i fetą

Miło mi gościć Was na moim blogu
Naleśniki to sama z najprostszych potraw, ale potrafią wielu osobom spłatać figla. Ten kto wie jak je przygotować , produkty dobiera na oko i wszystkie przygotowania zajmują jedynie trochę minut. Sekret dobrych naleśników polega na tym, żeby za dużo nie przejmować się proporcjami oraz żeby przy ich smażeniu zbytnio się nie przejmować i zazwyczaj są dopiero bazą do przygotowania całego dania.

naleśniki ze szpinakiem i fetą- Składniki:

1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mleka
1/3 szklanki wody gazowanej
jajko
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oleju
szczypta soli

naleśniki ze szpinakiem i fetą – Jak przygotować

Mąkę przesiewamy przez sito do głębokiej miski. Wbijamy jaja, wlewamy mleko, olej, wodę i wsypujemy sól. Dokładnie mieszamy łyżką, następnie miksujemy mikserem. Ciasto naleśnikowe ma być lekko lejące. Jeżeli jest za gęste wlej jeszcze odrobinkę mleka. Odstaw ciasto na 20 minut na „odpoczynek”
Na patelni rozgrzewamy dosłownie trochę kropelek oleju (tylko przed smażeniem pierwszego naleśnika, później już nie będzie potrzebny). Wylewamy porcję ciasta, tak aby naleśnik był cienki (u mnie to trzy czwarte łyżki wazowej). Smażymy przez około pół minuty-minutę, aż brzegi zaczną odchodzić od patelni. Przewracamy i smażymy jeszcze pół minuty. Zsuwamy naleśnika na talerz. Podobnie postępujemy z pozostałymi.

Szkoda, że to już koniec. Na zakończenie chciałbym polecić Ci

naleśniki

naleśniki ze szpinakiem i fetą

naleśniki

naleśniki ze szpinakiem i fetą

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *