Naleśniki z serem

Szukasz przepisu na naleśniki z serem?
Świetnie trafiłeś/  trafiłaś. Na tej stronie możesz znaleźć przepisy nie tylko na zwykłe naleśniki, ale także wiele różnych wariacji zwykłego przepisu. Obok różnych wersji klasycznych naleśników można znaleźć dużo porad dotyczących ich przygotowania i podania. Także bez przedłużania wstępów, przechodzimy do przepisu na naleśniki z serem.

Składniki naleśników z serem:

  • Mąka
  • Woda
  • Mleko
  • Cukier
  • Jajka
  • Olej(żeby naleśniki się nie przyklejały)
  • Ser twaróg, mleko, cukier waniliowy

Przygotowanie naleśników z serem:

Na wstępie trzeba przygotować głęboką miskę. To do tej miski przelewamy wodę, mleko i jajka oraz przesianą mąkę. Wszystkie składniki zmiksować mikserem na gładką masę. Ważne by ciasto miało odpowiednią gęstość- by można było wylewać na patelnię, lecz nie powinno być zbyt rzadkie. Dopiero gdy ciasto będzie gotowe, zaczynamy rozgrzewać patelnię.

Zobacz także: jak zrobić naleśniki.

Naleśniki z serem

Ile dodać cukru? Zależy czy mają to być naleśniki na słono czy deserowe. Osobiście zwykle dodaję jedynie łyżkę – maksymalnie dwie, wtedy naleśniki nie są zbyt słodkie. Lepiej nie robić za słodkich naleśników, zwłaszcza dry planujemy dodać słodkie dodatki, np dżem.

Zobacz również: naleśniki z bananami.

Co następnie? Na rozgrzaną i natłuszczoną patelnie wylewamy chochelkę ciasta. Jako że patelnia jest bardzo rozgrzana, ciasto powinno dosyć szybko podsmażyć się ta tyle mocno, by dało się je przewrócić na drugą stronę. Gdy tylko będzie gotowe, ściągamy je z patelni i odstawiamy na chwilę do ostygnięcia.

Następnie przygotowujemy ser do naszych naleśników z serem. Do głębokiego talerza przekładamy ser typu twaróg, dosypujemy cukier i cukier waliliowy i dolewamy trochę śmietanki lub wersji light mleka. Następnie mieszamy, tak by twarożek dało się rozprowadzić po naleśniku.