naleśniki z nadzieniem

naleśniki z nadzieniem

Dzień dobry
Tajemnica dobrych naleśników tkwi szczególnie w proporcjach produktów ! Ciasto jest super proste do zrobienia. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki by móc zajmować się z pysznych placków świetnych zarówno na śniadanie jak również na kolację. Jeśli już to czytasz przejdź także na stronę Jeśli interesuje Cię ten tekst, zobacz także

naleśniki z nadzieniem- Lista składników:

1 szklanka mąki pszennej
2 jajka
1 szklanka mleka
3/4 szklanki wody (najlepiej gazowanej)
szczypta soli
3 łyżki masła lub oleju roślinnego

naleśniki z nadzieniem Przygotowanie

Jajka wyjmij wcześniej z lodówki i umyj. MOżna też lekko podgrzać mleko do temperatury nie wyższej niż 40 stopni.
Wszystkie składniki umieść w misce. Kolejność nie ma większego znaczenia. Pamiętaj o tym, by do ciasta dodać również olej. Miksuj ciasto przez kilka minut na gładką masę, by pozbyć się ewentualnych grudek. Ciasto możesz odstawić na 30 minut, by odpoczęło. Nie jest to jednak konieczne. Dobrze nagrzej płaską patelnię – najlepiej specjalnie przystosowaną do smażenia naleśników. Nie ustawiaj od razu najwyższej mocy palnika. Ustaw średnią moc i poczekaj aż ciepło rozprowadzi się równo po całej powierzchni użytkowej patelni. Zamieszaj ciasto i małą chochlą odmierz porcję na naleśnika. Przy każdym nalewaniu porcji na naleśnika podnoszę patelnię nad palnik. Od razu poruszam patelnią tak, by ciasto rozeszło się po całej powierzchni. Naleśniki powinny być cienkie. Możesz nawet za każdym razem odlać nadmiar ciasta z powrotem do miski.
Po około 40-50 sekundach przewracaj placek na drugą stronę. Druga strona potrzebuje zazwyczaj znacznie mniej czasu. Tutaj może Ci się przydać płaska łopatka do przewracania naleśników. W ten sposób usmaż wszystkie naleśniki.

naleśniki

naleśniki z nadzieniem

naleśniki

naleśniki z nadzieniem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *