naleśniki z mięsem mielonym

naleśniki z mięsem mielonym

Dzień dobry
Tajemnica pysznych naleśników tkwi zwłaszcza w proporcjach produktów ! Ciasto jest super proste do zrobienia. Wystarczy mieszamy wszystkie produkty by móc zajmować się z pysznych placków świetnych zarówno na śniadanie jak również na kolację.
Ten przepis na pewno Cię zainteresuje: Jeśli jesteś zainteresowany/na tym tekstem, zobacz także

naleśniki z mięsem mielonym- potrzebne produkty;

1 szklanka mąki pszennej
2 jajka
1 szklanka mleka
3/4 szklanki wody (najlepiej gazowanej)
szczypta soli
3 łyżki masła lub oleju roślinnego

naleśniki z mięsem mielonym – przygotowanie

Jajka wyjmij wcześniej z lodówki i umyj. MOżna też lekko podgrzać mleko do temperatury nie wyższej niż 40 stopni.
Wszystkie składniki umieść w naczyniu. Kolejność nie ma znaczenia. Pamiętaj o tym, by do ciasta dodać również olej. Miksuj ciasto przez trochę minut na gładką masę, by pozbyć się ewentualnych grudek. Ciasto możesz odstawić na 30 minut, by odpoczęło. Nie jest to jednak niezbędne. Dobrze nagrzej płaską patelnię – najlepiej specjalnie przystosowaną do smażenia naleśników. Nie ustawiaj od razu najwyższej mocy palnika. Ustaw średnią moc i poczekaj aż ciepło rozprowadzi się równo po całej powierzchni użytkowej patelni. Zamieszaj ciasto i małą chochlą odmierz porcję na naleśnika. Przy każdym nalewaniu porcji na naleśnika podnoszę patelnię nad palnik. Od razu poruszam patelnią tak, by ciasto rozeszło się po całej powierzchni. Naleśniki powinny być cienkie. Możesz nawet za każdym razem odlać nadmiar ciasta z powrotem do miski.
Po mniej więcej 40-50 sekundach przewracaj placek na drugą stronę. Druga strona potrzebuje zwykle znacznie mniej czasu. Tutaj może Ci się przydać płaska łopatka do przewracania naleśników. W ten sposób usmaż wszystkie naleśniki.

naleśniki

naleśniki z mięsem mielonym

naleśniki

naleśniki z mięsem mielonym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *