naleśniki z jabłkami

naleśniki z jabłkami

Witam Was w kolejnym wpisie na moim blogu
Naleśniki z farszem słodkim lub wytrawnym to danie łatwe do przyrządzenia i lubiane niemal przez wszystkich. Całą tajemnicą udanych naleśników są placuszki cieniutkie i elastyczne. Jak przygotować takie naleśniki? Oto przepis na świetne ciasto naleśnikowe. I za pamięci, przejdź także na stronę Jeśli interesuje Cię ten tekst, zobacz także

naleśniki z jabłkami- Lista składników:

1,5 szklanki mleka
1,5 szklanki wody
2 jajka
2 szklanki mąki
szczypta soli

naleśniki z jabłkami przygotowanie

Zaczynam od wsypania do dużej miski prawie całej odmierzonej mąki. Radzę też zostawić nieco mąki na dnie szklanki i dodaję ją dopiero jeżeli okaże się, że ciasto jest zbyt rzadkie. Następnie do miski wlewam mleko i dodać jajko. Dodaję odrobinkę soli i odrobinkę cukru, a na koniec łyżkę oleju roślinnego. Wszystkie produkty dokładnie mieszam przy użyciu trzepaczki lub miksera – aż do uzyskania jednolitej masy bez grudek. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste i pierwszy naleśnik wyszedł za gruby, spokojnie możesz rozcieńczyć ciasto 1/4 szklanki mleka lub wody. Na patelni dość mocno rozgrzewam łyżkę oleju i wlewam na nią niezbyt dużą ilość ciasta. Naleśnik powinien być cienki i zazwyczaj dobrze przygotowana masa rozleje się ładnie po całej patelni. Naleśniki najlepiej smakują, kiedy są nieco przypieczone z obu stron. Jeżeli jednak chcesz poddać naleśniki dalszej obróbce (np. użyć do krokietów), to wystarczy że będą ledwo przyrumienione.

naleśniki

naleśniki z jabłkami

naleśniki

naleśniki z jabłkami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *