naleśniki z bananami

naleśniki z bananami

Dzień dobry
Naleśniki to sama z najłatwiejszych potraw, ale potrafią wielu osobom spłatać figla. Ten kto wie jak je zrobić , produkty dobiera na oko i proces przygotowania zajmuje jedynie kilka minut. Sekret dobrych naleśników polega na tym, żeby za dużo nie przejmować się proporcjami oraz żeby przy ich smażeniu zbytnio się nie przejmować i zazwyczaj są dopiero bazą do przygotowania całego dania.
Dodatkowo musisz zobaczyć Jeśli jesteś zainteresowany/na tym tekstem, zobacz także

naleśniki z bananami- Lista składników:

1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mleka
1/3 szklanki wody gazowanej
jajko
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oleju
szczypta soli

naleśniki z bananami Przygotowanie

Zaczynam od wsypania do dużej miski prawie całej odmierzonej mąki. Radzę też zostawić nieco mąki na dnie szklanki i dodać ją dopiero jeżeli okaże się, że ciasto jest zbyt rzadkie. Następnie do miski wlewam mleko i dodać jajko. Dodaję odrobinę soli i szczyptę cukru, a na koniec łyżkę oleju roślinnego. Wszystkie składniki starannie mieszam przy użyciu trzepaczki lub miksera – aż do uzyskania jednolitej masy bez grudek. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste i pierwszy naleśnik wyszedł za gruby, spokojnie możesz rozcieńczyć ciasto 1/4 szklanki mleka lub wody. Na patelni dość mocno rozgrzewam łyżkę oleju i wlewam na nią niezbyt dużą ilość ciasta. Naleśnik powinien być cienki i zazwyczaj dobrze przygotowana masa rozleje się ładnie po całej patelni. Naleśniki najlepiej smakują, kiedy są nieco przypieczone z obu stron. Jeżeli jednak chcesz poddać naleśniki dalszej obróbce (np. użyć do krokietów), to wystarczy że będą ledwo przyrumienione.

naleśniki

naleśniki z bananami

naleśniki

naleśniki z bananami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *