naleśniki pancakes

naleśniki pancakes

Witam Cię w kolejnym wpisie opublikowanym na mojej stronie.
Dzięki dodatkowi wody gazowanej naleśniki są znacznie bardziej delikatne, ale wyjdą a także ze zwykłą wodą. Jeśli mamy czas, ciasto można zrobić pół godziny wcześniej, aby odpoczęło, jednak nie jest to niezbędne i naleśniki można od razu smażyć po zmiksowaniu składników.

naleśniki pancakes składniki

1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mleka
1/3 szklanki wody gazowanej
jajko
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oleju
szczypta soli

naleśniki pancakes Jak przygotować

Jajka wyjmij wcześniej z lodówki i umyj. Możesz też lekko podgrzać mleko do temperatury nie wyższej niż 40 stopni.
Wszystkie produkty umieść w naczyniu. Kolejność nie ma znaczenia. Pamiętaj o tym, by do ciasta dodaję a także olej. Miksuj ciasto przez trochę minut na gładką masę, by pozbyć się ewentualnych grudek. Ciasto możesz odstawić na 30 minut, by odpoczęło. Nie jest to jednak niezbędne. Dobrze nagrzej płaską patelnię – najlepiej specjalnie przystosowaną do smażenia naleśników. Nie ustawiaj od razu najwyższej mocy palnika. Ustaw średnią moc i poczekaj aż ciepło rozprowadzi się równo po całej powierzchni użytkowej patelni. Mieszamy ciasto i małą chochlą odmierz porcję na naleśnika. Przy każdym nalewaniu porcji na naleśnika podnoszę patelnię nad palnik. Od razu poruszam patelnią tak, by ciasto rozeszło się po całej powierzchni. Naleśniki powinny być cienkie. Możesz nawet za każdym razem odlać nadmiar ciasta z powrotem do miski.
Po około 40-50 sekundach przewracaj placek na drugą stronę. Druga strona potrzebuje zwykle znacznie mniej czasu. Tutaj może Ci się przydać płaska łopatka do przewracania naleśników. W ten sposób usmaż wszystkie naleśniki.

A na koniec polecam Ci

naleśniki

naleśniki pancakes

naleśniki

naleśniki pancakes

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *