naleśniki na słodko

naleśniki na słodko

Cieszę się że mogę znów Was powitać
Naleśniki to jedyna z najprostszych potraw, ale potrafią wielu osobom spłatać figla. Ten kto wie jak je zrobić , produkty dobiera na oko i wszystkie przygotowania zajmują jedynie trochę minut. Sekret dobrych naleśników polega na tym, żeby za bardzo nie zajmować się proporcjami oraz żeby przy ich smażeniu zbytnio się nie przejmować i zazwyczaj są dopiero bazą do przygotowania całego dania.

naleśniki na słodko składniki

1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mleka
1/3 szklanki wody gazowanej
jajko
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oleju
szczypta soli

naleśniki na słodko Przygotowanie

Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe trzeba mieszamy, pozostawić ciasto na 30 minut, żeby dojrzało. Po tym czasie ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Patelnię (najlepiej taką przeznaczoną do smażenia naleśników, z niskimi brzegami) rozgrzać. Posmarować cienko olejem – przy użyciu do tego silikonowego pędzelka. Na patelnię wylewać ciasto naleśnikowe i rozprowadzać je, poruszając patelnią okrężnymi ruchami. Naleśniki powinny być cienkie i elastyczne. Obrócić naleśnik (podrzucając, do czego potrzeba sporej wprawy, lub używając talerza czy pokrywki). Po lekkim zrumienieniu z obu stron naleśnik odkładać na talerz. Nadziane naleśniki można ponownie podsmażyć.

A na koniec polecam Ci

naleśniki

naleśniki na słodko

naleśniki

naleśniki na słodko

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *