naleśniki meksykańskie

naleśniki meksykańskie

Cieszę się że mogę gościć Cię na mojej stronie.
Tajemnica dobrych naleśników tkwi zwłaszcza w proporcjach produktów ! Ciasto jest super proste do zrobienia. Wystarczy mieszamy wszystkie składniki by móc zajmować się z pysznych placków dobrych zarówno na śniadanie jak również na kolację.
Dodatkowo musisz zobaczyć Jeśli interesuje Cię ten tekst, zobacz także

naleśniki meksykańskie- Składniki

1 szklanka mąki pszennej
2 jajka
1 szklanka mleka
3/4 szklanki wody (najlepiej gazowanej)
szczypta soli
3 łyżki masła lub oleju roślinnego

naleśniki meksykańskie Jak przygotować

Mąkę, cukier i sól wsypujemy do miski, zmiksować. Dodać jajka, 100 ml mleka, ciągle mieszając trzepaczką. Dolewać resztę mleka, zmiksować do otrzymania gładkiego ciasta. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce na godzinę czasu. Patelnię (22 cm średnicy) posmarować odrobiną masła i podgrzać. Nalewać cienką warstwę ciasta i smażyć około 1 minuty, na średniej mocy palnika. Gdy cała powierzchnia naleśnika pokryje się pęcherzykami powietrza, odwrócić naleśnik i smażyć kolejne 30 – 40 sekund, do zrumienienia. Przełożyć na talerz.
Porada do smażenia ciasto na naleśniki:
– Pamiętaj, że Twój pierwszy naleśnik nie wyląduje w koszu, jeśli cierpliwie poczekasz aż patelnia dobrze się nagrzeje.
– Po dodaniu oleju do ciasta, nie ma potrzeby za każdym razem natłuszczać patelni. Naleśniki nie będą przywierały.

naleśniki

naleśniki meksykańskie

naleśniki

naleśniki meksykańskie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *