naleśniki gryczane

naleśniki gryczane

Witam serdecznie
Dzięki dodatkowi wody gazowanej naleśniki są znacznie bardziej delikatne, ale wyjdą a także ze zwykłą wodą. Jeśli mamy czas, ciasto możecie przygotować pół godziny wcześniej, aby odpoczęło, a nie jest toż konieczne i naleśniki można od razu smażyć po zmiksowaniu składników.
Mam nadzieję że zainteresuje Cię także wpis Jeśli interesuje Cię ten tekst, zobacz także

naleśniki gryczane lista potrzebnych produktów:

1 szklanka mąki pszennej
2 jajka
1 szklanka mleka
3/4 szklanki wody (najlepiej gazowanej)
szczypta soli
3 łyżki masła lub oleju roślinnego

naleśniki gryczane Jak przygotować

Zaczynamy od wsypania do dużej miski prawie całej odmierzonej mąki. Radzę też zostawić nieco mąki na dnie szklanki i dodaję ją dopiero jeżeli okaże się, że ciasto jest zbyt rzadkie. Następnie do miski wlewam mleko i dodaję jajko. Dodaję szczyptę soli i odrobinę cukru, a na koniec łyżkę oleju roślinnego. Wszystkie produkty starannie mieszam przy użyciu trzepaczki lub miksera – aż do uzyskania jednolitej masy bez grudek. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste i pierwszy naleśnik wyszedł za gruby, spokojnie możesz rozcieńczyć ciasto 1/4 szklanki mleka lub wody. Na patelni dość mocno rozgrzewam łyżkę oleju i wlewam na nią niezbyt dużą ilość ciasta. Naleśnik powinien być cienki i zazwyczaj dobrze przygotowana masa rozleje się ładnie po całej patelni. Naleśniki najlepiej smakują, kiedy są nieco przypieczone z obu stron. Jeżeli jednak chcesz poddać naleśniki dalszej obróbce (np. użyć do krokietów), to wystarczy że będą ledwo przyrumienione.
Porada do smażenia naleśniki z mąki gryczanej:
– Już wylewając ciasto na patelnię zaczynaj rozprowadzać je po całej powierzchni. Warto wówczas podnieść na chwilę patelnię.
– Jeśli wylejesz odrobinkę więcej ciasta na patelnię, to naleśniki możesz a także wykorzystać do zrobienia krokietów.

naleśniki

naleśniki gryczane

naleśniki

naleśniki gryczane

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *