naleśniki francuskie

naleśniki francuskie

Witam Was w kolejnym wpisie na moim blogu
Jeden z moich ulubionych przepisów na naleśniki. Ciasto jest super proste do zrobienia. Wystarczy zmiksować wszystkie produkty. Jeśli chcesz wiedzieć jak przygotować ciasto na naleśniki – zapraszam po przepis. Z tego ciasta zrobisz pyszne naleśniki z serem oraz wymarzone naleśniki na słono. Ciasto idealnie nadaje się a także do krokietów, ale to już nie dodajemy cukru.
Ten przepis po prostu musisz zobaczyć Jeśli jesteś zainteresowany/na tym tekstem, zobacz także

naleśniki francuskie- potrzebne produkty:

1 szklanka mąki pszennej
2 jajka
1 szklanka mleka
3/4 szklanki wody (najlepiej gazowanej)
szczypta soli
3 łyżki masła lub oleju roślinnego

naleśniki francuskie Jak przygotować

Zaczynamy od wsypania do dużej miski prawie całej odmierzonej mąki. Radzę też zostawić nieco mąki na dnie szklanki i dodać ją dopiero jeżeli okaże się, że ciasto jest zbyt rzadkie. Następnie do miski wlewamy mleko i dodać jajko. Dodaję odrobinę soli i odrobinę cukru, a na koniec łyżkę oleju roślinnego. Wszystkie składniki starannie mieszam przy użyciu trzepaczki lub miksera – aż do uzyskania jednolitej masy bez grudek. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste i pierwszy naleśnik wyszedł za gruby, spokojnie możesz rozcieńczyć ciasto 1/4 szklanki mleka lub wody. Na patelni dość mocno rozgrzewam łyżkę oleju i wlewam na nią niezbyt dużą ilość ciasta. Naleśnik powinien być cienki i zwykle dobrze przygotowana masa rozleje się ładnie po całej patelni. Naleśniki najlepiej smakują, kiedy są nieco przypieczone z obu stron. Jeżeli jednak chcesz poddać naleśniki dalszej obróbce (np. użyć do krokietów), to wystarczy że będą ledwo przyrumienione.

naleśniki

naleśniki francuskie

naleśniki

naleśniki francuskie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *