naleśniki czekoladowe

naleśniki czekoladowe

Witam Was w kolejnym wpisie na moim blogu
Dzięki dodatkowi wody gazowanej naleśniki są znacznie bardziej delikatne, ale wyjdą również ze zwykłą wodą. Jeśli mamy czas, ciasto można przygotować pół godziny wcześniej, aby odpoczęło, jednak nie jest toż konieczne i naleśniki możecie od razu smażyć po zmiksowaniu produktów.

naleśniki czekoladowe- Lista składników:

1,5 szklanki mleka
1,5 szklanki wody
2 jajka
2 szklanki mąki
szczypta soli

naleśniki czekoladowe przygotowanie

Mąkę przesiewamy przez sito do głębokiej miski. Wbijamy jaja, wlewamy mleko, olej, wodę i wsypujemy sól. Starannie zmiksować łyżką, następnie miksujemy mikserem. Ciasto naleśnikowe ma być lekko lejące. Jeżeli jest za gęste wlewamy jeszcze odrobinę mleka. Odstawiamy ciasto na 20 minut na „odpoczynek”
Na patelni rozgrzewamy dosłownie kilka kropelek oleju (tylko przed smażeniem pierwszego naleśnika, później już nie będzie potrzebny). Wylewamy porcję ciasta, tak aby naleśnik był cienki (u mnie to trzy czwarte łyżki wazowej). Smażymy przez około pół minuty-minutę, aż brzegi zaczną odchodzić od patelni. Przewracamy i smażymy jeszcze pół minuty. Zsuwamy naleśnika na talerz. Podobnie postępujemy z pozostałymi.
Ważne przy smażeniu naleśniki ze szpinakiem i fetą:
– Już wylewając ciasto na patelnię zaczynaj rozprowadzać je po całej powierzchni. Warto wówczas podnieść na chwilę patelnię.
– Jeśli wylejesz odrobinę więcej ciasta na patelnię, to naleśniki możesz również wykorzystać do zrobienia krokietów.
Przepis pochodzi ze strony

naleśniki

naleśniki czekoladowe

naleśniki

naleśniki czekoladowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *