naleśniki bezglutenowe

naleśniki bezglutenowe

Witam serdecznie
Naleśniki to dużo proste, szybkie i smaczne danie o ile mamy odpowiedni przepis na ciasto. Z tego przepisu korzystam od wielu lat- praktycznie zawsze się udaje. Ten przepis na ciasto naleśnikowe nadaje się zarówno do przygotowania naleśników na słodko jak również na słono.

naleśniki bezglutenowe lista składników

1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mleka
1/3 szklanki wody gazowanej
jajko
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oleju
szczypta soli

naleśniki bezglutenowe – przygotowanie

Zaczynamy od wsypania do dużej miski prawie całej odmierzonej mąki. Radzę też zostawić nieco mąki na dnie szklanki i dodać ją dopiero jeżeli okaże się, że ciasto jest zbyt rzadkie. Następnie do miski wlewamy mleko i dodać jajko. Dodaję szczyptę soli i odrobinkę cukru, a na koniec łyżkę oleju roślinnego. Wszystkie produkty starannie mieszam przy użyciu trzepaczki lub miksera – aż do uzyskania jednolitej masy bez grudek. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste i pierwszy naleśnik wyszedł za gruby, spokojnie możesz rozcieńczyć ciasto 1/4 szklanki mleka lub wody. Na patelni dość mocno rozgrzewam łyżkę oleju i wlewam na nią niezbyt dużą ilość ciasta. Naleśnik powinien być cienki i zazwyczaj dobrze przygotowana masa rozleje się ładnie po całej patelni. Naleśniki najlepiej smakują, kiedy są nieco przypieczone z obu stron. Jeżeli jednak chcesz poddać naleśniki dalszej obróbce (np. użyć do krokietów), to wystarczy że będą ledwo przyrumienione.

Wpis zainspirowany przepisem ze strony

naleśniki

naleśniki bezglutenowe

naleśniki

naleśniki bezglutenowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *