naleśniki bezglutenowe przepis

naleśniki bezglutenowe przepis

Witam
Naleśniki z farszem słodkim lub wytrawnym to danie łatwe do wykonania i lubiane niemal przez wszystkich. Całą tajemnicą udanych naleśników są placuszki cieniutkie i elastyczne. Jak zrobić takie naleśniki? Oto przepis na idealne ciasto naleśnikowe.

naleśniki bezglutenowe przepis składniki;

1,5 szklanki mleka
1,5 szklanki wody
2 jajka
2 szklanki mąki
szczypta soli

naleśniki bezglutenowe przepis Jak przygotować

Mąkę, cukier i sól wsypujemy do miski, zmiksować. Dodać jajka, 100 ml mleka, ciągle mieszając trzepaczką. Dolewać resztę mleka, wymieszać do otrzymania gładkiego ciasta. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce na godzinę czasu. Patelnię (22 cm średnicy) posmarować odrobiną masła i podgrzać. Nalewać cienką warstwę ciasta i smażyć około 1 minuty, na średniej mocy palnika. Gdy cała powierzchnia naleśnika pokryje się pęcherzykami powietrza, odwrócić naleśnik i smażyć kolejne 30 – 40 sekund, do zrumienienia. Przełożyć na talerz.

Zobacz także

naleśniki

naleśniki bezglutenowe przepis

naleśniki

naleśniki bezglutenowe przepis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *