naleśniki bez mleka

naleśniki bez mleka

Dzień dobry
Jeden z moich ulubionych przepisów na naleśniki. Ciasto jest super proste do zrobienia. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki. Jeśli chcesz wiedzieć jak przygotować ciasto na naleśniki – zapraszam po przepis. Z tego ciasta zrobisz pyszne naleśniki z serem oraz wymarzone naleśniki na słono. Ciasto idealnie nadaje się również do krokietów, ale wtedy już nie dodajemy cukru.
Ten przepis po prostu musisz zobaczyć Jeśli jesteś zainteresowany/na tym tekstem, zobacz także

naleśniki bez mleka- potrzebne produkty

1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mleka
1/3 szklanki wody gazowanej
jajko
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oleju
szczypta soli

naleśniki bez mleka – przygotowanie

Mąkę, cukier i sól wsypujemy do miski, wymieszać. Dodać jajka, 100 ml mleka, ciągle mieszając trzepaczką. Dolewać resztę mleka, zmiksować do otrzymania gładkiego ciasta. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce na godzinę czasu. Patelnię (22 cm średnicy) posmarować odrobiną masła i podgrzać. Nalewać cienką warstwę ciasta i smażyć mniej więcej 1 minuty, na średniej mocy palnika. Gdy cała powierzchnia naleśnika pokryje się pęcherzykami powietrza, odwrócić naleśnik i smażyć kolejne 30 – 40 sekund, do zrumienienia. Przełożyć na talerz.
Porada do smażenia naleśniki gryczane:
– Już wylewając ciasto na patelnię zaczynaj rozprowadzać je po całej powierzchni. Warto wówczas podnieść na chwilę patelnię.
– Jeśli wylejesz odrobinę więcej ciasta na patelnię, to naleśniki możesz również wykorzystać do zrobienia krokietów.

naleśniki

naleśniki bez mleka

naleśniki

naleśniki bez mleka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *